Over Dorpstuin Nunspeet

Wat is Dorpstuin Nunspeet?

Dorpstuin Nunspeet is een initiatief waarbij op kleine schaal groenten en fruit worden gekweekt voor de lokale markt. Dorpstuin Nunspeet is begonnen met telen in 2010. Sinds 2013 is er een Stichting die de activiteiten van de Dorpstuin ondersteunt en financieel beheert.

Wat is het doel van de Dorpstuin?

ben viegers - boerderijtjes bij knotwilgen

De Dorpstuin wil mensen in en om Nunspeet gezonde groenten en fruit aanbieden, in de directe omgeving geteeld op natuurlijke wijze, met als doel:

 • Een breder aanbod van natuurlijk geteelde voeding te creëren;
 • Een bijdrage te leveren aan het milieu (minder milieubelasting door natuurlijke manier van telen en verminderde vervuiling door transport);
 • De veerkracht van de lokale samenleving te vergroten als het gaat om voedselvoorziening (rekening houdend met stijgende olieprijzen in de toekomst en daarmee samenhangende kosten voor voedselproductie en transport);
 • Nuttig en gezond werk te bieden aan mensen met een (langdurige) zorgvraag of mensen met behoefte aan een steun in de rug om de weg in de maatschappij te vinden;
 • De sociale samenhang in het dorp te vergroten, door contact met en tussen verschillende doelgroepen te steunen.

Voor wie is de Dorpstuin?

jan van vuuren - boerenhofje met moestuinDe mensen voor wie de Dorpstuin is opgezet zijn te verdelen in twee groepen: zij die de producten van de tuin kopen en zij die in de tuin een goede plek vinden om zichzelf te zijn en zich nuttig te voelen.

Met de verkoop van de groenten en het fruit richt de Dorpstuin zich op de lokale markt. Dat wil zeggen: mensen in Nunspeet zelf en in de directe omgeving van het dorp. Dit kunnen individuele inwoners zijn die hun eigen eten via de Dorpstuin kopen, maar bijvoorbeeld ook bedrijven die voor hun medewerkers de lunch inkopen, restaurants die hun gasten producten uit de streek willen voorzetten, woonhuizen waar ook gekookt wordt voor mensen met een handicap of tafeltje-dekje diensten die voor de Nunspeetse ouderen een dagelijkse maaltijd verzorgen.

De Dorpstuin wil verder een plek zijn waar mensen zich welkom en nuttig voelen en waar zij zichzelf kunnen zijn. Met dat doel worden mensen van verschillende generaties en culturen actief uitgenodigd en aangemoedigd mee werken aan de Dorpstuin, van het zaaien tot de verkoop. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

 • Vrijwilligers, jong en oud, allochtoon en autochtoon, die graag betrokken zijn bij een lokaal, sociaal initiatief;
 • Senioren die het niet meer kunnen opbrengen om een volledige (moes)tuin bij te houden, maar wel af en toe in de tuin aan de slag willen;
 • Jongeren die – als vrijwilliger, vanuit een werkervaringstraject of maatschappelijke stage – behoefte hebben aan nuttig en gezond werk waarmee zij energie kwijt kunnen en waarmee zij zich kunnen laten zien als mensen die de samenleving zeker wat te bieden hebben.
 • Mensen die korte of langere tijd zonder werk zitten en toch graag hun handen uit de mouwen steken en eventueel werkervaring opdoen;
 • Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, als er begeleiding geregeld kan worden.

Wat groeit er in de Dorpstuin?

Le jardin pourvoyeur de vitamines 1942In de tuin zijn allerlei soorten seizoensgebonden groenten  te vinden. Oude groenterassen, groentesoorten die je net iets minder vaak ziet in de winkel, maar ook gewoon de populaire gewassen waar veel vraag naar is. De medewerkers van de tuin staan open voor de inbreng van de klanten wat betreft het aanbod. Wel wordt er bij het kweken rekening gehouden met de seizoenen. In december worden er bijvoorbeeld geen aardbeien geteeld. Daarvoor zou namelijk een verwarmde kas nodig zijn, wat zowel veel geld kost als belastend is voor het milieu.

Hoe gaat het allemaal in zijn werk?

Picture by M e l o d y De Dorpstuin Nunspeet is een kleine moestuin aan de rand van de bebouwde kom van Nunspeet. Aardappels, groenten, aardbeien, kruiden en bloemen zijn er te vinden.

De Dorpstuin werkt met biologisch zaai- en plantgoed, waarmee op zo natuurlijk mogelijke manier wordt geteeld, onder andere met gebruik van eigengemaakte compost.

De kleinschalige en duurzame manier van werken is vrij arbeidsintensief, zodat er voor elk van de mensen die in de tuin aan de slag willen iets te doen is.

Verkoop van de oogst vindt op kleine en lokale schaal plaats direct vanaf de tuin.

 • Dorpstuin Nunspeet teelt op kleine schaal groenten, kruiden, aardbeien en plukbloemen voor lokale verkoop. In de tuinen wordt door allerlei mensen samengewerkt volgens de principes van de ecologische teelt. Wilt u meewerken in de tuin of producten van de Dorpstuin kopen? Neem contact met ons op.
 • Abonneren

  Door hier uw email adres achter te laten ontvangt u alle nieuwe berichten automatisch per email. Lukt het niet? Geef dan even een seintje.

  Uw email adres:

  Via FeedBurner •  
 • Meta